Ludoteques fora del decret i sense nom

Mitjà: 
Diari de Girona
Data de publicació: 
Dl, 19/10/2009

El nou decret de la Generalitat obligarà els establiments que no vulguin adaptar-se a la nova normativa a buscar una altra nomenclatura.

ROBERT GÜELL | GIRONA
Feta la llei, feta la trampa. Les ludoteques van ser un àmbit del lleure i de l'educació infantil sense regulació fins el dia 1 de juliol de 2009. Aquest dia va entrar en vigor un decret de la Generalitat de Catalunya que regularitza per primera vegada l'ús d'aquestes instal·lacions, tal i com va publicar Diari de Girona el passat 17 de juny.
El decret cobreix un buit legal però deixa alguns aspectes a l'aire. Per exemple, les instal·lacions que actualment funcionen com a ludoteques però no volen adaptar-se a la normativa només han de canviar-se el nom. Però quina és aquesta nova nomenclatura que han d'adaptar?
Un dels punts més destacables del nou decret de la Generalitat sobre les ludoteques, aprovat el 16 de juny, és que els centres on es permet l'assistència a menors de 4 anys hauran d'estar acompanyats en tot moment pels pares. D'aquesta manera, el Departament de Governació, que ha fet el decret, vol fomentar la interacció entre l'infant i l'adult.

Fora de la regulació
A l'altra cara de la moneda de les ludoteques públiques hi ha les privades. Aquestes consideren que ajustar-se a aquesta normativa és inviable perquè "els menors de quatre anys són la base econòmica de les ludoteques jaque aquestes ofereixen un servei diferent de les llars d'infants; flexibilitat d'horari i la conciliació familiar", va assegurar la presidenta de l'Associació de Ludoteques Privades de Catalunya (Alpic), Noemí Duran, la qual va expressar amb resignació que més de dos-cents centres d'arreu de Catalunya "s'han quedat fora de la regulació".
Per canviar aquesta situació cal buscar una nova nomenclatura. "Un nom pel centre que estigui entre les ludoteques i les llars d'infants", va dir la directora de l'Associació de Ludotecàries/-aris i Ludoteques de Catalunya (Atzar).
L'associació Alpic, amb una seu a Blanes des de fa quatre anys, coincideix en aquest aspecte perquè vol "una denominació i un decret que unifiqui totes les ludoteques", segons la presidenta Noemí Duran. Fins al moment, s'ha especulat amb la nomenclatura que haurien de rebre aquestes ludoteques que ho deixaran de ser si no s'adapten a la nova normativa. Entre el ventall de nominacions hi ha "centre infantil, casal o taller". Duran va declarar que "la intenció és que s'enceti una nova normativa per a nosaltres ja que el nou decret només era per regular les ludoteques públiques". També va insistir que les ludoteques privades no són igual que les públiques, "aquestes són com una biblioteca, per educar, i en les privades tot està basat en el joc ja que l'objectiu secundari és l'educació".
Les ludoteques que es vulguin adaptar a la normativa tenen un termini de 18 mesos, des del primer dia de juliol, per adaptar-s'hi i comunicar-ho a l'Ajuntament de la població corresponent. Les que canviïn de nom, en principi, no haurien de tenir cap problema però les que encara es cobreixin sota el nom de "ludoteca" sense adaptar-se
al decret haurien de tancar el local si els enganxen els inspectors d'Acció Ciutadana, integrats en el Departament de Governació, segons fonts del mateix departament de la Generalitat de Catalunya.
Per la presidenta d'Alpic, la solució per evitar quedar-se fora de joc en el nou decret és que "el sector de les ludoteques canviï de nomenclatura però sense parar de treballar perquè les ludoteques privades ofereixen un servei únic. És una necessitat actual de la societat, es necessita un espai on deixar els nens". Segons Duran,
"els pares que porten els seus fills a ludoteques estan molestos amb el nou decret perquè les ludoteques tenen una flexibilitat d'horari compatible amb el laboral. A vegades els nens els porten una setmana durant els matins i la següent a les tardes".
Alpic espera que l'Administració doni una proposta de nom comú i es posi un interlocutor que gestioni el nou nom des del Departament de Governació. Duran va expressar que "el conflicte del canvi de nom ha estat un problema de competències de Governació. Per això Alpic demana que les ludoteques les gestioni el Departament d'Acció Social". L'Associació explica en un manifest contra el nou decret, publicat en el seu lloc web, que, "ens sentim ofesos per la contradicció entre les manifestacions del Department de Governació en les reunions mantingudes amb Alpic i les declaracions efectuades en mitjans de comunicació on s'ha alimentat una imatge negativa que perjudica el sector de les ludoteques". El conseller de Governació va declarar en un mitjà televisiu que el decret "impedirà que [...] darrere d'una persiana tancada, es realitzin activitats que no corresponen a una ludoteca".

Dissenyat per möla! i desenvolupat per Edgar Saumell